Hyönteistorjunta
010 517 4040
Elintarvikkeiden ja tekstiilien tuholaiset.
Elintarviketuholaisia (mm. koisia, riisihäröjä ja hinkalokuoriaisia) voidaan torjua ennakolta säilytyskäytännöillä kuten tiiviillä astioilla, puhdistamalla elintarvikkeiden säilytystiloja ja niiden käsittelyyn käytettyjä laitteita, esimerkiksi jauhomyllyjä.
Usein torjunnaksi riittää sen elintarvikepakkauksen hävittäminen, jossa tuholaisia havaitaan. Joskus kuitenkin hyönteiset ovat levinneet pakkauksen ulkopuolelle, ja torjuntaan täytyy ryhtyä. Hyönteisiä voi olla myös tekstiileissä (vaatekoi, turkiskuoriainen).
Voimme poistaa elintarviketuholaiset, tekstiilien ja turkisten tuholaiset useimmista kohteista ja monitoroida niiden esiintymistä liima- tai feromonipyydyksillä.
Tuholainen on kuitenkin aina tunnistettava ennen kuin torjuntaan ryhdytään. Jos et tiedä mikä hyönteinen on kyseessä, voit lähettää kuvan siitä tai koko esiintymästä meille tunnistettavaksi.
Palaamme asiaan ja ehdotamme tarvittaessa torjuntaa.
Ampiaiset
Ampiaiset ovat tärkeitä pölyttäjiä, mutta joskus nekin voivat olla häiritseviä tai jopa kokonaan estää joidenkin tilojen käytön. Ampiaispesien poistoon kannattaa tilata ammattilainen, jos pesä on suuri, tai ampiaisen pisto voi aiheuttaa poistajalle allergisen reaktion. Ampiaispesä voi olla myös talossa niin hankalassa paikassa, että sen poistaminen ei ole mahdollista, vaan on käytettävä muita menetelmiä.
Tuholaistorjujalla on pesän poistossa asianmukainen pistoilta suojaava varustus, ja hän osaa valita torjuntaan sopivimman menetelmän.
Muurahaiset
Suomessa yleinen sokerimuurahainen ei ole varsinainen tuhohyönteinen, mutta suurina määrinä ne voivat olla kiusallisia sisätiloissa. Sokerimuurahainen tulee sisään ravinnon perässä useimmiten keväällä, ja niiden määrässä esiintyy suurta vuosittaista vaihtelua. Ne pääsevät sisään hyvin pienistä raoista.
Sokerimuurahaiset ovat hyödyllisiä eläimiä. Joskus on kuitenkin torjuntaan sisätiloissa lähdettävä.
Toisin kuin sokerimuurahaiset, isommat hevosmuurahaiset voivat aiheuttaa talojen kantavissa rakenteissa vakavia tuhoja. Hevosmuurahaisia rakennuksessa voi epäillä seinistä, katosta tai lattiasta kuuluvasta rapinasta tai sisällä talossa lentävistä muurahaisista. Puupölykeot voivat samoin olla merkki hevosmuurahaisista. Rakennusten ulkopuolella olevat hevosmuurahaiset eivät ole haitallisia.
Mikäli muurahaiset eivät lähde omin voimin tai kuluttajille tarkoitetuilla tuotteilla, ota yhteys Bioturvaan! Tarvittaessa tunnistamme hyönteisen.
Luteet
Lude eli lutikka on pitkään ollut harvinainen Suomessa, mutta se on viime vuosina yleistynyt merkittävästi. Luteet voivat tulla asuntoihin esimerkiksi ulkomaanmatkan ei-toivottuna tuliaisena tai käytetyn huonekalun mukana. Havaintoja lutikoista tehdään eniten pääkaupunkiseudun asunnoista ja Etelä-Suomen kesämökeiltä.
Jatkuvalämmitteisissä taloissa lutikkahavainto edellyttää aina ammattitorjujan apua (kylmilleen jäävissä mökeissä lutikka voi joskus kadota itsestään). Hyönteisten tuholaistorjuntakäynneistä suuri osa on tällä hetkellä nimenomaan luteiden torjuntaa.
Lutikat voivat piileskellä kodeissa esimerkiksi makuuhuoneissa sängyn rakenteissa ja listojen alla. Ne viettävät suurimman osan ajastaan piilossa ja imevät usein verta ihmisen nukkuessa. Lutikat saattavat siirtyä asunnosta toiseen myös talon rakenteita pitkin, jonka myötä ludeongelma voi levitä esimerkiksi koko taloyhtiöön tai hotellihuoneesta toiseen.
Tyypillisiä ja havaittavissa olevia lutikoiden jättämiä merkkejä ovat mustat pienet ulostejäljet ja veritahrat lakanoissa. Iholla voi esiintyä öiden jälkeen puremajälkiä. Puremajäljet ovat usein ensimmäinen asia, josta lutikkaongelman voi huomata.
Jos havaitset luteita, ota heti yhteys isännöitsijään tai tuholaistorjuntayritykseen. Voit myös lähettää meille kuvan, jos epäilet havaitsemaasi hyönteistä lutikaksi. Jos hyönteinen osoittautuu lutikaksi, ammattitorjuja tulee paikalle ja tekee suunnitelman tehokkaasta torjunnasta ja aloittaa toimenpiteet.
Käytämme nykyaikaisia tehokkaita menetelmiä luteiden hävittämiseksi ja voimme aloittaa torjunnan useimmiten hyvin nopeasti kaikkialla Suomessa.
Paperitoukka
Paperitoukka (Ctenolepisma longicaudata) on pieni, hopeanharmaa hyönteinen, joka muistuttaa
ulkonäöltään sokeritoukkaa, mutta on vähän karvaisempi ja isokokoisempi. Paperitoukka viihtyy kuivissa ja lämpimissä olosuhteissa, kuten lattialistojen alla, seinärakenteissa ja halkeamissa.
Haitat
Materiaalivauriot
Paperitoukka käyttää ravinnokseen selluloosatuotteita, kuten kirjoja, asiakirjoja ja pahvia, mikä voi johtaa arvokkaiden esineiden ja dokumenttien tuhoutumiseen.
Ravinnon saastuminen
Paperitoukat voivat saastuttaa elintarvikkeita sekä levittää epäpuhtauksia ja
taudinaiheuttajia.
Allergiat
Paperitoukka voi aiheuttaa hengitysteihin allergisia reaktioita.
Henkinen haitta
Paperitoukka voi olla yleisesti epämiellyttävä vieras, sillä se liikkuu kaikilla pinnoilla ja voi tipahdella esimerkiksi katosta alas.
Ehkäiseminen
1. Siivoa säännöllisesti: Pidä kodin kuivat ja lämpimät tilat puhtaina. Paperitoukat viihtyvät erityisesti pölyisissä ja likaisissa paikoissa.
2. Säilytä paperit ja kirjat oikein: Säilytä arvokkaat paperit, kirjat ja asiakirjat ilmatiiviissä muovilaatikoissa.
3. Korjaa rakenteelliset viat: Tiivistä halkeamat ja raot seinissä, lattioissa ja katossa, jotta
paperitoukat eivät pääse pesiytymään niihin.
4. Vähennä kosteutta: Vaikka paperitoukat viihtyvät kuivissa tiloissa, kosteuden vähentäminen voi auttaa vähentämään niiden määrää.
Sokeritoukka
Sokeritoukka (Lepisma saccharina) on pieni, hopeanharmaa hyönteinen, joka viihtyy kosteissa ja pimeissä tiloissa, kuten kylpyhuoneissa ja keittiöissä. Se on noin 0,7–1,2 cm pitkä ja sillä on pitkät tuntosarvet sekä kolme pitkää harjasta takapäässä.
Haitat
Allergiat
Sokeritoukat voivat aiheuttaa allergisia reaktioita joillekin ihmisille.
Ravinnon saastuminen
Sokeritoukat voivat levittää taudinaiheuttajia liikkuessaan viemäreistä elintarvikkeisiin.
Materiaalivauriot
Sokeritoukat voivat vahingoittaa likaantuneita tekstiilejä ja käyttää niitä suojana.
Kosteusvaurioiden merkki
Suuri määrä sokeritoukkia voi viitata kosteusvaurioon kodissa.
Ehkäiseminen
1. Siivoa säännöllisesti: Pidä kodin kosteat tilat puhtaina ja kuivina. Sokeritoukat syövät tärkkelystä,
sokeria ja proteiineja, joten siivoa roiskeet ja ruokajäämät huolellisesti
2. Korjaa kosteusongelmat: Varmista, ettei kodissasi ole vuotavia putkia tai muita kosteuslähteitä
Torakka
Torakat viihtyvät kosteissa ja lämpimissä tiloissa, kuten keittiöissä ja kylpyhuoneissa.
Torakat ovat litteitä, soikeita hyönteisiä, joilla on pitkät tuntosarvet ja pitkät, piikikkäät jalat. Niiden väri vaihtelee lajin mukaan, mutta yleisimmin ne ovat ruskeita tai mustia.
Russakka (saksantorakka):
- Suomessa pääasiallisesti esiintyvä laji.
- Pituus: noin 1,3–1,6 cm
- Väri: vaaleanruskea, kaksi tummempaa raitaa pään takana
Amerikantorakka:
- Pituus: noin 3-4 cm
- Väri: punaruskea, keltainen ”kilpi” pään takana
Torakoilla on myös siivet, mutta kaikki lajit eivät lennä. Ne liikkuvat nopeasti ja piiloutuvat helposti
halkeamiin ja rakoihin.
Haitat
Hygieniariski
Torakat voivat levittää tauteja, kuten salmonellaa ja A-hepatiittia2.
Allergiat
Torakoiden ulosteet, nahka ja oksennus voivat aiheuttaa allergisia reaktioita.
Ravinnon saastuminen
Torakat voivat pilata elintarvikkeita ulosteillaan ja syljellään.
Ehkäiseminen
1. Siivoa säännöllisesti: Pidä kodin kosteat ja lämpimät tilat puhtaina ja kuivina.
2. Korjaa rakenteelliset viat: Tiivistä halkeamat ja raot seinissä, lattioissa ja katossa.
Muut tuhohyönteiset
Pystymme havaitsemaan, monitoroimaan ja torjumaan useimpia tuhohyönteisiä kaupoista, kodeista, maatiloilta tai julkisista rakennuksista. Teemme aina tarkastuksen kohteessa ennen torjunnan aloittamista, ja laadimme asiakkaalle tarkoituksenmukaisen torjuntasuunnitelman.